Sunday, 15 December 2013

Donuts

Senyap seketika memandangkan kami sibuk dengan urusan masing-masing. Balik kampung bercuti melayan anak saudara ..bertukar-tukar cerita..makanan terhidang di atas meja..seronok betul rasanya.
Sempat juga pergi belajar dengan Pak Agus bagi berbagai perasa donut dengan pelbagai warna.. tentunya perasa chocolate, cheese ..green tea.


Monday, 18 November 2013

Sedapnya Roti...Smell..Soft..Sweet..wants more?

Semangat betul rasanya kali ini..bertemu dengan kawan-kawan yang mempunyai minat yang sama. Memasak Ban Manis, Pizza, Pai dll. Hu..hu pegang doh yang lembut..patut la diberi nama Span. Pegang macam spring la ... bila buat doh sendiri nanti jangan lak tak menjadi. Roti Boy, puff pastri inti sardin semuanya belajar resepi kesukaan...Insyaallah nampaknya tidaklah susah sangat..cuma perlu buat sendiri sehingga cekap.









Friday, 8 November 2013

Status terbaru La Cushy Inn

Status kerja nampaknya hanya tunggu kerja kemasan terakhir, semua warna cat, corak jubin dan sebagainya telah dipilih. Kami menunggu kontraktor menyiapkan semua..dijangkakan paling awal sebulan lagi. 
Minggu ini kedai kami dikunjungi oleh saudara-mara yang menyokong kami dari awal..berpuashati dengan kerja-kerja yang tengah berjalan..hanya ada sedikit kerumitan pada kerja-kerja elektrik. Kami semua dah tak boleh bersabar lagi dah...bila agaknya bilik-bilik bajet ini boleh dibuka.
Barang- barang mandian kami dah shopping di Manjung - Warisan Dinamik, En. Zul banyak menolong..sepatutnya hari Sabtu tu cuti Deepavali tapi dia buka juga kedai memandangkan kami yang datang dari jauh. Terimakasih En. Zul tapi tak sempat la nak makan Rojak Manjung Special..tutup ha..ha tak ingat hari tu cuti.
Dinding telah siap di 'plaster' tinggal cat sahaja.

Tandas tinggal pemasangan jubin.
 
Nampaknya La Cushy Inn boleh dibuka bulan Disember, insyaallah..keperluan Majlis pula perlu 2 minggu lagi untuk lulus. Lepas ni signboard pula nak kena cari idea untuk design yang menarik dan sesuai.


Monday, 28 October 2013

Keperluan bilik bajet..

Setiap hari kami memikirkan sekiranya ada lagi keperluan bilik-bilik bajet ni.. Bersungguh-sungguh hendak menyiapkan kelengkapan...semuanya.
Hujung minggu baru-baru ini sepatutnya barang-barang tilam, katil dan sebagainya dihantar ke Seri Iskandar, entah macam mana barang-barang tidak cukup..Kedai tu lambat order tilam, kami pulak terpaksa 'shuffle' jadual kami. Jadual terus berubah sama sekali..apalagi terus je kami mencari selimut, cadar dll mengisi masa yang ada...ye la setiap hujung minggu aje yang dapat kami berbincang dan membuat keputusan. Baru nak promote kedai KKL ni tapi macam-macam la pulak..
Tetapi..ada hikmahnya ..semua ketentuan Allah..

IN YOUR LIFE
There is excitement in your life..
be a part of it
There is work in your life..
begin with it
There is sorrow in your life..
ease the pain away
There is joy in your life..
feel it, know it, share it
There are goals in your life..
strive for the highest
There is purpose in your life..
explore it   
                                       -Jonivan 

Monday, 21 October 2013

Mencari barang-barang Vintage

Bukan senang mencari barang-barang yang terpakai yang sesuai, cantik dan murah. Dari Taman Melati hingga ke Semenyih dan balik ke PJ..akhirnya KKL - Kedai Kaki Lelong mempunyai stok yang banyak untuk dipilih. Yang lain tu bukan tidak ada barang yang menarik tapi tidak terbuka hati kami untuk membelinya. Selepas membelek-belek dan berkira-kira akhirnya kuantiti dan harga semua telah diputuskan.
Betulke Uncle Raja ni bagi best price pada kami agaknya, tilam baru Dreamland murah 30% dari harga luar...kerat jari katanya kalau boleh jumpa lebih murah. Dalam keadaan kurang percaya saya menjawap 'Uncle kami bukan gangster la...mahu kerat-kerat jari orang'. Lori untuk mengangkat barang barang ini ke Seri Iskandar perlu juga dicari..siapa lagi kalau tidak Uncle Raja. Berkira-kira masa rupa-rupanya Uncle cuti Deepavali 2hb November ni..jadinya kena hantar hujung minggu ni juga.
Semoga semua berjalan lancar dan kami dapat membuka Hotel Bajet La Cushy Inn on time.



 Kerusi Klasik - Kukuh lagi

Saturday, 5 October 2013

Bestnye kalau pergi bercuti..

Keadaan kesihatan yang tak mengizinkan dan kesibukan kerja membuat kami senyap seketika. Keletihan berpanjangan dan  pencarian untuk melengkapkan bilik-bilik hotel bajet kami..hmm dari art, katil d sbgnya. Idea dicari untuk mencari sesuatu yang kami fikir unik tapi mestilah berpadanan dengan ruang yang ada. Teringat percutian kami di Amsterdam..selain dari tempat yang amat menarik yang ada keunikan tersendiri, keselesaan tempat tidur dipilih dan lokasi yang bersesuaian dipilih.
Keukenhof vs Cameron Highland okey ke..



Monday, 30 September 2013

Hotel Bajet - La Cushy Inn dalam pembinaan

Hujung minggu yang lepas kami melawat kedai kami yang dalam pembinaan. Pihak kontraktor telah memulakan kerja hampir dua minggu. Sampai kami di kedai..alhamdulillah kerja-kerja sedang dijalankan,  separuh dari dinding batu-bata sedang dipasang. Kami berharap kontraktor dapat menyiapkan ruang-ruang bilik dalam hujung bulan Oktober ini.
Kami menyediakan bilik bajet ini untuk memenuhi keperluan kawasan Seri Iskandar, insyaallah ia akan dibuka pada bulan November tahun ini 2013. Kami berharap semuanya berjalan dengan baik dan selamat.


Saturday, 28 September 2013

Name to be remember

Nama yang kami pilih akhirnya La Cushy. Apa ya istemewanya nama ni..hm pastinya ada sikit-sikit ala nama sendiri..Shi. Sebelum tu nama QKudap meniti di fikiran sebab ada unsur-unsur old fashion sikit tapi tak dapat pulak persetujuan partner, nama Smallbites nampak menarik tambah kawan kami dah periksa nama tu ada uhmm pula tapi masih lagi tidak memberi impact...sebab perkataan  'small'.
Tiba-tiba je partner sebut dgn berulang-ulang 'La Cushy...' jumpa juga dia setelah lama mencari..


Inilah initial label La Cushy - design by one of our best friend. Thanx to our friend Miss M.


Thursday, 26 September 2013

Baking..love it

Bake..wow. Pengalaman dari awal membuat kami begitu teruja...Sifu kami pula sedang sarat mengandung..jadinya kenalah cari dan beli bahan-bahan kek sendiri. Ooo baru tahu kek ini ada jenis-jenisnya..okey. Kami memilih 5 jenis kek yang kami suka makan dan bahan-bahannya kami beli di Chow Kit -Bake with Yen. Kedai ni sahaja yang kami tahu yang berdekatan dengan rumah dan harganya agak murah sedikit dari kedai-kedai yang lain.
Ehm..mahal juga harga barang-barang ni..krim cheese, whipping cream..dll. Patutla kek-kek kat kedai tu mahal yek. Belum lagi kederat yang dikeluarkan berdiri berjam-jam..fuhhh. Letih betul kami, esoknya kami berehat je kat rumah tapi mestilah ajak kawan-kawan datang untuk merasa kek yang dah siap. Komen kawan-kawan memberangsangkan..terimakasih. Kami akan sentiasa ingat..yang penting berani mencuba dan jangan lupa penambahbaikan mana yang perlu.



Wednesday, 25 September 2013

Perjalanan Bermula

 
Memulakan sesuatu yang baru memerlukan semangat yang jitu...tentunya banyak halangan tetapi kami tidak akan berputus asa.